Stil, stiller, stilst

Posted on: november 21, 2017 Posted by: Astrid Comments: 0

Stil, stiller, stilst

Luister je weleens naar stilte? Ik hou van stilte. Daar word ik erg rustig van en kan ik oneindig van genieten. Stilte is namelijk erg interessant. Als je goed luistert naar stilte dan heeft stilte geluid.

Ik vind het altijd mooi om de stilte in te lopen. Een reis naar de stilte lijkt voor mij op een wandeling vanuit een drukke stad richting een natuurgebied. Eerst ben je in je normale wereld van geluiden, muziek van een horeca gelegenheid, spelende kinderen, geroezemoes van kletsende mensen. En dan ineens ben je ver genoeg van deze geluiden en kom je in stilte. In eens hoor je niets meer. Als je verder doorloopt in die stilte, dan hoor je ineens de geluiden van de stilte. Ik hou van die stilte geluidjes. Ik hoef niet te weten waar het vandaan komt, of wat het geluid betekent. Het enige dat ik wil horen is de klank. Prachtig! Het klinkt als muziek in mijn oren.

Toch heb ik ook wel eens de kracht van stilte gehoord, toen ik op een zoutvlakte was in TunesiĆ«. Het uitzicht was oneindig, verder dan de horizon. De stilte was oorverdovend. Alle zintuigen registreerden “niets”. Op dat moment wist ik mij geen raad met mijn emoties: moet ik nu huilen, of juist lachen? Wat voel ik? Ik ging zitten, zodat ik mij kon concentreren. Ik keek naar de patronen op de grond. Ik rook het zout in het zand. En ik hoorde de stilte.

In meditatie maak ik een soortgelijke reis. Ik begin met mijn aandacht in de drukte van de wereld. Ik laat me daarin helemaal gaan. Dan breng ik langzaam mijn aandacht naar mijn directe omgeving. Ik luister en probeer me voor de geest te halen wat ik om mij heen zag, voordat ik mijn ogen sloot. Wanneer ik mijn omgeving helemaal voor ogen zie, breng ik mijn focus in mijn lichaam. Ik luister naar de geluiden in mijn lichaam, zoals stroming, suizen of borrelen. Ik voel mijn lichaam. Dan breng ik mijn aandacht naar mijn stilteplek. Het plekje diep in jezelf waar jij volledig jezelf bent. De kern van je zijn. Ik luister naar mezelf, niet naar mijn gedachten, niet naar mijn zintuigen, maar naar het diepste in mij. De plek waar veel helder wordt voor mij.

Luister jij wel eens naar jouw stilte? Wat heeft jouw lichaam en jouw ziel te vertellen? Ik kan je zeggen de geluiden van stilte zijn bijzonder interessant. Als je er maar naar luistert.